Planificarea resurselor umane 

Planificarea resurselor umane este o investiție importantă pentru orice afacere, deoarece permite companiilor să rămână atât productive, cât și profitabile. Permite acestora să-și planifice obiectivele din timp, astfel încât să poată menține o aprovizionare constantă de angajați calificați, motiv pentru care mai este denumită și planificarea forței de muncă. 

Planificarea resurselor umane trebuie să fie suficient de flexibilă pentru a face față provocărilor de personal pe termen scurt, adaptându-se în același timp la condițiile în schimbare din mediul de afaceri pe termen lung. Acest proces începe prin a evalua și audita capacitatea actuală a resurselor umane. 

Provocările planificării resurselor umane 

Provocările planificării resurselor umane includ forțe care se schimbă mereu, cum ar fi îmbolnăvirea angajaților, promovarea sau concediile. Planificarea resurselor umane asigură cea mai bună potrivire între angajați și locuri de muncă, evitând lipsurile și surplusurile din acest grup. Pentru a-și îndeplini obiectivele, managerii de resurse umane trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte: 

  • Găsirea și atragerea angajaților calificați  
  • Selectarea, antrenarea și recompensarea celor mai buni candidați 
  • Gestionarea absențelor și conflictelor 
  • Promovarea sau concedierea angajaților 

A investi în acest proces de planificare este una dintre cele mai importante decizii pe care le poate lua o companie. Un business este recunoscut după performanța angajaților săi, iar un nivel ridicat de implicare poate fi esențial pentru succesul acestuia. Profitabilitatea este, adesea, rezultatul unui management strategic planificat. 

Pașii către planificarea resurselor umane 

Există patru pași implicați în procesul de planificare a resurselor umane. Fiecare trebuie făcut în succesiune pentru a ajunge la obiectivul final – dezvoltarea unei strategii care să permită companiei să găsească și să rețină cu succes angajați calificați pentru a satisface nevoile companiei. 

1. Analizarea ofertei de muncă 

Primul pas al planificării resurselor umane este identificarea ofertei curente de resurse umane a companiei. Departamentul HR studiază puterea organizației pe baza numărului de angajați, abilităților, calificărilor, posturilor, beneficiilor și nivelurilor de performanță ale acestora. 

Prognoza cererii de muncă

Departamentul de resurse umane poate lua în considerare anumite probleme, cum ar fi promovările, pensionările, disponibilizările și transferurile – orice ține cont de nevoile viitoare ale unei companii. Poate analiza, de asemenea, și condițiile externe care influențează cererea de forță de muncă, cum ar fi noile tehnologii care ar putea crește sau reduce nevoia angajaților. Pe scurt, în cel de-al doilea pas, se schițează viitorul forței de muncă.

Echilibrarea cererii de muncă cu oferta 

Al treilea pas în procesul de planificare a resurselor umane este prognozarea cererii de locuri de muncă. Departamentul HR creează o analiză a decalajului care stabilește nevoile specifice pentru a restrânge oferta de muncă a companiei față de cererea viitoare. Această analiză va genera adesea o serie de întrebări, cum ar fi: Ar trebui ca angajații să învețe noi abilități? Compania are nevoie de mai mulți manageri? Toți angajații își joacă punctele forte în rolurile lor actuale?

Elaborarea și implementarea unui plan 

Răspunsurile la întrebările din analiza decalajelor ajută departamentul de HR să determine cum să procedeze și care este faza finală a procesului de planificare. Va trebui acum să ia măsuri practice pentru a-și integra planul cu restul companiei. Are nevoie de un buget, de capacitatea de a implementa planul și un efort de colaborare cu toate departamentele. 

De ce este importantă planificarea resurselor umane? 

Planificarea resurselor umane permite companiei o mai bună profitabilitatea prin selectarea candidatului ideal –  având abilitățile tehnice și soft potrivite pentru a-și optimiza funcția în cadrul companiei. De asemenea, permite managerilor să se formeze mai bine și să dezvolte abilitățile necesare în rândul forței de muncă. 

Sursă: investopedia.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>