Un chatbot este un program de calculator care simulează conversația umană prin comenzi vocale, chat-uri text sau ambele. Chatbot, prescurtare de la chatterbot, este o caracteristică de inteligență artificială (AI) care poate fi încorporată și utilizată prin orice aplicație majoră de mesagerie. Există o serie de sinonime pentru chatbot, inclusiv „talkbot”, „bot”, „IM bot” „agent interactiv” sau „entitate de conversație artificială”.
Progresul tehnologic a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de afaceri care au trecut de la platformele tradiționale la cele digitale pentru a tranzacționarea cu consumatorii. Comoditatea obținută prin tehnologie este realizată de companii prin implementarea tehnicilor AI pe platformele lor digitale. O astfel de tehnică bazată pe inteligență artificială o reprezintă chatboții. Google Assistant, Alexa de la Amazon și aplicațiile de mesagerie, cum ar fi WeChat și Messenger de la Facebook, sunt doar câteva exemple de tehnologie chatbot.
Chatbot-urile se adresează clienților în orice moment al zilei și al săptămânii și nu sunt limitați de timp sau de o locație fizică. Acest lucru face ca implementarea sa să fie atrăgătoare pentru o mulțime de întreprinderi care nu au forța de muncă sau resursele financiare pentru a-i menține pe angajați să lucreze non-stop.
Cum funcționează un Chatbot?
Această tehnologie operează prin setarea liniilor directoare și prin învățarea automată. Un chatbot care funcționează cu un set de linii directoare este limitat în conversația sa. Poate răspunde doar la un anumit număr de solicitări și este la fel de inteligent ca și codul său de programare. Un exemplu de bot limitat este un robot bancar automat care pune apelantului câteva întrebări pentru a înțelege ce vrea să facă apelantul. Chatbot-urile au evoluat odată cu noile progrese ale inteligenței artificiale și sunt cu mult mai receptivi la interacțiunea umană decât chatboții bazați pe linii directoare stabilite.
Chatbot de învățare automată
Un chatbot care funcționează prin învățarea automată are o rețea neuronală artificială inspirată de nodurile neuronale ale creierului uman. Botul este programat să învețe singur pe măsură ce este introdus în dialoguri și cuvinte noi. De fapt, pe măsură ce un chatbot primește noi dialoguri vocale sau textuale, crește numărul de întrebări la care poate răspunde și acuratețea fiecărui răspuns pe care îl oferă.
Meta are un chatbot de învățare automată care creează o platformă pentru a permite companiilor să interacționeze cu consumatorii lor prin aplicația Messenger. Folosind botul Messenger, utilizatorii pot cumpăra pantofi de la Spring sau pot plasa o comandă de la Uber. Chatbot-urile sunt folosite într-o varietate de sectoare și construite în scopuri diferite. Există roboți de vânzare cu amănuntul, proiectați pentru a alege și comanda alimente, roboți meteo care oferă prognoze sau roboți prietenoși care vorbesc pur și simplu cu acele persoanele care au nevoie de un prieten.
Sursă: investopedia.com